Czy pierwszy posiłek w ciągu dnia jest tym najważniejszym?
Istotnym czynnikiem każdego dnia jest spożywanie śniadania. Jednak również ważnym faktem jest to, żeby były one zdrowe i pożywne. Nie możemy zjeść na śniadanie posiłku z paczki. Musi ono być przygotowane przez nas, samodzielnie. Najlepiej z dużą ilością różnorodnych warzyw, które mają w sobie sporo witamin i minerałów, które po przyswojeniu przez organizm, wpływają korzystnie na wszystkie nasze narządy.
Na czym polega fenomen śniadania?
Nie każdy potrafi obudzić się skoro świt i od razu zacząć konsumować cokolwiek. Zwłaszcza gdy nasz dzień zaczyna się we wczesnych godzinach porannych i rzeczywiście zależy nam na oszczędzaniu czasu, aby wyrobić się ze wszystkim. Bywa, że poza błyskawiczną kawą nie jesteśmy w stanie niczego zjeść.
W tym miejscu radą może okazać się parę rzeczy, o których warto pamiętać:
- przeznacz dosłownie parę minut na porozciąganie się, odrobinę ruchu, co podwyższy Twój apetyt – wystarczy parę podstawowych ćwiczeń
- zacznij od małych porcji, np. kanapki z apetyczną pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, żeby aktywować żołądek do pracy
- przygotowanie określonego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przygotować, na przykład naleśniki, twarożek, poszatkowane w paski warzywa, pastę kanapkową), aby zaoszczędzić sobie porannej gonitwy i zjeść w większym spokoju pożywienie
- umilić sobie czas konsumowania śniadania, włączyć ukochaną muzykę bądź program, poczytać w międzyczasie ciekawy artykuł bądź poprzeglądać strony ulubionych sklepów online – chodzi o to, by śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym rytuałem, a nie męczącą koniecznością.
Produkty wskazane do zjedzenia tuż po przebudzeniu
Śniadaniem niewątpliwie także można nazwać smażoną kiełbasę z keczupem, jednak z pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym i zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, dopiero zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać oraz postawmy na lekkie i pożywne śniadanie.
Z samego rana w większości wypadków lepiej unikać:
- białego pszennego pieczywa
- słodzonych płatków na mleku
- słodkich jogurtów
- tłustych wędlin oraz mięs
- niskowartościowych tłuszczów do smarowania pieczywa
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku
Decydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający również za trawienie
- orzechy
- owoce sezonowe
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
- warzywa – pod każdą postacią
- chude wędliny, jaja, ryby
- soki warzywne i owocowe (najlepiej przygotowywane samodzielnie)
Czy konieczne jest zjedzenie pierwszego posiłku rano?
Wybory żywieniowe są różne i czasami nieodpowiednie. Traci na tym całe nasze zdrowie i ogólne samopoczucie, ponieważ dobrze zbilansowane posiłki, bogate w warzywa, chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi takimi, jak otyłość, miażdżyca czy cukrzyca oraz sprawiają, że mamy dużo energii, a co za tym idzie, lepiej się czujemy i jesteśmy szczęśliwsi. Najważniejsze to wybierać posiłki świadomie i komponować je według własnego uznania!